Akhirnya tidak lagi tidur bermandikan hujan

Akhirnya tidak lagi tidur bermandikan hujan

GAPAM 22 Jan.- “Lepas ini tidur tidak bimbang lagi akan di hempap dinding yang rapuh, tidak risau basah terkena tempias hujan,” kata warga emas yang berumur 63 tahun.

Jawari Mat Yassin, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Gapam, Jasin di sini, semalam menyatakan kegembiraan apabila rumah uzurnya telah siap dibaik pulih atas ihsan Penyelaras DUN Jasin, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

BEGINILAH keadaan rumah Jawari sebelum dibaik pulih.

Katanya, amat perit untuk tinggal berseorangan dengan keadaan dinding rumah yang reput dimakan anai-anai, zink yang dijadikan atap telah bocor dan berkarat dan keadaan diri yang tidak berupaya untuk bekerja.

“Saya bersyukur apabila Datuk Seri ni sudi membantu meringankan beban saya dengan membaik pulih rumah dan saya dapat berteduh dengan selesa tanpa kebimbangan.

“Dengan keadaan diri saya yang mempunyai masalah kesihatan, menyukarkan saya untuk bekerja, dan sekarang ini hidup berbekalkan wang bantuan yang diterima,” katanya.

Tambahnya, bantuan sara diri dan bantuan untuk makan bulanan yang diterima daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) cukup untuk menampung dirinya yang tinggal seorang diri.

NORAZIZI (kanan) ketika melawat rumah Jawari yang telah siap dibaik pulih.

Sementara itu, Koordinator Peribadi Penyelaras Parlimen Jasin, Norazizi Bachik yang turut hadir melawat Jawari di rumahnya setelah siap dibaik pulih menjelaskan pihak Penyelaras Parlimen Jasin prihatin dengan kepayahan hidup yang menimpa Jawari dan akan memastikan kebajikannya akan dipelihara sejajar dengan matlamat utama kerajaan Pakatan Harapan (PH).

“Proses membaik pulih rumah tersebut makan masa tiga hari, dan Alhamdulillah, segala kerosakan telah dibaiki dan ini membolehkan Jawari tinggal dengan selesa,” katanya.

CATEGORIES