Bina Stesen WTE atasi masalah sampah – Adly

Bina Stesen WTE atasi masalah sampah – Adly

AYER KEROH 14 Feb. – Kerajaan negeri bakal membina Stesen Waste to Energy (WTE) bagi mengatasi masalah sampah di tapak pelupusan sampah Sungai Udang.

Ketua Menteri, Adly Zahari berkata, pembinaan WTE itu dijangka bermula awal tahun 2020 melibatkan tanah seluas 4.04 hektar.

Beliau berkata, ia merupakan inisiatif kerajaan negeri bagi menyelesaikan masalah sampah di pelupusan tersebut yang hanya boleh ditampung sehingga 2023.

“Kita sedia maklum isu sampah di kawasan Sungai Udang itu perlu diselesaikan dan kita akan membina stesen WTE di kawasan pelupusan sampah tersebut,” katanya pada sidang media di Seri Negeri di sini, hari ini.

Adly berkata, pembinaan itu membabitkan lot tanah dalam proses pengambilan semula di lot 937 dan sebahagian lot 1305 bersebelahan pusat pelupusan berkenaan.

“Pengambilan tanah itu menelan belanja sebanyak RM3.642 juta.

“Stesen WTE sangat penting, kita lihat proses pelupusan sampah melalui kaedah ‘dumping’ ini tidak dapat tampung dalam jangka masa panjang,” katanya.

Jelas Adly, kerajaan negeri akan bekerjasama dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bagi melaksanakan pembinaan stesen tersebut.

“KPKT akan sediakan kepakaran teknologi, manakala kerajaan negeri menyediakan tanah.

“Bagaimanapun, kita akan pastikan stesen WTE ini disiapkan dalam tempoh tiga tahun mengikut kemampuan tapak pelupusan tersebut untuk menampung kapasiti sampah,” katanya.

CATEGORIES
TAGS