Edar risalah dikawasan pelancongan

Sama-sama kita tingkatkan tahap kesihatan

Edar risalah dikawasan pelancongan

AYER KEROH 10 Feb. – Bagi meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap wabak Novel Coronavirus (2019-nCov) Jabatan Kesihatan negeri (JKN) kini giat menjalankan kempen pencegahan di kawasan pelancongan di negeri ini.

Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Low Chee Leong berkata, 2019-nCov adalah isu global dan Melaka adalah destinasi pelancongan sama ada buat pelancong dari dalam dan luar negara serta langkah pencegahan perlu dilakukn untuk memberi kesedaran kepada semua.

“Kempen itu sudah bermula kelmarin di pasar malam Kampung Lapan dan risalah terbabit telah diedarkan di kawasan Jonker Walk serta bangunan Stadthuys sekitar Banda Hilir.

“Kira-kira 10, 000 risalah langkah pencegahan awal dalam menjaga aspek kebersihan diri akan diedarkan kepada orang ramai,” katanya.

Chee Leong berkata, walaupuan sehingga kini Melaka belum merekodkan sebarang kes Coronavirus namun langkah pencegahan awal perlu diambil.

“JKN juga dalam masa terdekat akan menghubungi persatuan pelancongan serta pengusaha hotel untuk memberi nasihat supaya mereka turut mengambil langkah pencegahan termasuk menyediakan topeng mulut dan hidung serta pencuci tangan,” katanya.

CATEGORIES