Kerajaan negeri beri sokongan bantu bina surau RM2.5 juta

Kerajaan negeri beri sokongan bantu bina surau RM2.5 juta

BANDARAYA MELAKA 10 Feb. – Persatuan India Muslim Melaka (PIMM) mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri yang sanggup membantu, membina semula surau tiga tingkat dengan kos RM2.5 juta.

Menurut Pengerusi Persatuan India Muslim Melaka, Rabbu Ibrahim, surau baru berkenaan yang akan dibina di atas tanah seluas 4,800 kaki persegi dijangka memuatkan kira-kira 200 jemaah pada satu-satu masa.

Jelasnya, ia lebih besar jika ingin dibandingkan dengan keluasan sedia ada yang mampu memuatkan hanya 50 orang jemaah.

Katanya, Ketua Menteri, Adly Zahari turut menyatakan persetujuan berkaitan perkara berkenaan dan akan mengadakan pertemuan bersama semua agensi terlibat bagi pembinaan surau.

Katanya demikian ketika ditemui pada Sambutan Maulidur Rasul 1441 Hijrah kali ke-101 di Jalan Banda Kaba di sini, semalam.

Hadir sama, mewakili Ketua Menteri, Mufti Kerajaan Melaka, Datuk Wira Abd Halim Tawil.

Abdul Halim dalam ucapannya, berharap masyarakat Islam amnya dapat mengenang dan menghayati perjuangan baginda Rasulullah SAW dalam menyebarkan dakwah Islamiyah.

“Perjuangan dakwah baginda Rasulullah SAW dan pengorbanan para sahabat baginda, maka kita dapat mengecapi nikmat iman dan Islam pada hari ini,” katanya.

Hadir sama, Penaung PIMM Melaka, Datuk Dr. Syed Ebrahim.

CATEGORIES