MUSA tidak tolak kemungkinan bina stadium futsal dalam masa terdekat

MUSA tidak tolak kemungkinan bina stadium futsal dalam masa terdekat

AYER KEROH 21 Feb. – Persatuan Bola Sepak Melaka United (MUSA) tidak menolak kemungkinan untuk membina stadium futsal di Melaka dalam masa terdekat.

Presidennya, Damian Yeo Shen Li berkata, pihaknya sudah berbincang dengan Melaka Bandaraya Bersejarah (MBMB) untuk membina satu stadium futsal di satu lot kosong di belakang Stadium Tun Fatimah, yang mana ia berkemungkinan menjadi usaha awal untuk mengembalikan semula kegemilangan skuad futsal Melaka United.

“Daripada perbincangan dengan MBMB mereka kata memang ada nak nak bina (stadium futsal) dan saya pun bakar-bakar sikitlah agar perkara ini dapat direalisasikan.

“Tapi sudah tentu nak bina satu stadium itu bukannya boleh kita rancang hari ini, esok siap. Mungkin akan ambil masa yang lama seperti contoh satu atau dua tahun.

“Cumanya saya melihat ini sebagai satu perkara yang positif yang mana saya percaya jika stadium ini direalisasikan, kita boleh kembalikan semula kegemilangan skuad futsal dan menghantar semula pasukan beraksi di Liga Futsal Perdana Malaysia (MPFL),” katanya.

Mengulas mengenai sebab Melaka United tidak mengambil bahagian dalam saingan MPFL 2020, Damian mengakui faktor kewangan menjadi antara salah satu faktor.

Namun, jelasnya, faktor utama ialah melihat Melaka tidak mempunyai fasiliti yang lengkap seperti dari segi logistik dan lokasi tetap untuk memberikan saingan.

“Memang duit salah satu faktor, tapi ia bukan faktor utama. Duit kita boleh cari, tetapi masalahnya kita tak ada venue yang bagus dan kerap terpaksa meminjam venue negeri lain.

“Sebab itu, saya rancang agar Melaka ada stadium futsal sendiri yang sesuai untuk beraksi di saingan yang besar seperti MPFL dan boleh mencipta satu suasana yang mana ramai penyokong boleh datang beri sokongan.

“Lagi pun, MPFL sudah menetapkan agar pasukan mempunyai venue sendiri dan untuk saingan tahun 2020 ini mereka akan lebih tegas membabitkan hutang dan setiap pasukan juga perlu ada satu skim pembayaran yang baik,” ujarnya.

Tambah Damian, fokus utamanya buat masa sekarang ialah untuk memperkukuhkan semula kewangan persatuan dan seterusnya menjenamakan semula Melaka United ke arah yang lebih baik.

CATEGORIES