Pelantikan pemimpin pelajar SDARY lahir pelapis berilmu

Pelantikan pemimpin pelajar SDARY  lahir pelapis berilmu

MERLIMAU 17 Feb. – Pelantikan Pemimpin Pelajar SMK Dato’ Abdul Rahman Ya’kub (SMKDARY) landasan mencapai visi dan misi sekolah dalam melahirkan pelapis yang hebat dan sihat untuk negara.

Pengetuanya, Baharim Md Yasin berkata, pemimpin pelajar itu terdiri daripada badan pengawas, pengawas pusat sumber sekolah, pembimbing rakan sebaya, koperator dan pengawas SPBT.

“Majlis pelantikan ini bagi melahirkan pemimpin pelajar yang bertanggungjawab selain merasai sendiri suasana sebenar tugas yang bakal mereka laksanakan setelah dilantik secara rasmi,” katanya.

Baharim berkata demikian pada Majlis Penyampaian Watikah Pelantikan Pemimpin Pelajar SDARY dan Program Jom Ke Sekolah Tahun 2020 di SMK SMKDARY, hari ini.

Jelasnya, Program Jom Ke Sekolah pula merupakan sebahagian usaha Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dengan kerjasama Polis DiRaja Malaysia (PDRM) untuk meningkatkan kecemerlangan pelajar.

“Diharap usaha ini dapat menghindari murid ponteng sekolah, membantu mencegah salah laku dalam kegiatan jenayah dan perlakuan yang menyalahi undang-undang serta tidak bermoral,” katanya.

Hadir merasmikan majlis Penolong Ketua Balai, Balai Polis Merlimau, Sarjan Abd Razak Mahat.

CATEGORIES